I en milepæl for Danmarks grønne omstilling blev landets første robotsorteringsanlæg til byggeaffald indviet, og det markerer en ny æra for håndtering af de store mængder affald fra byggebranchen. Byggeaffald udgør over 40 procent af landets samlede affaldsmængde, men indtil nu har det været svært at genanvende på grund af ineffektive, manuelle sorteringsprocesser. Det nye anlæg forventes at øge genanvendelsen markant og bidrage til både miljømæssige og økonomiske forbedringer.

En revolution i affaldshåndtering

Det nyindviede anlæg, som er placeret på Solums miljøplads i Roskilde, forventes at kunne håndtere op til 25.000 tons byggeaffald årligt. Med hjælp fra avancerede sensorer og robotteknologi kan det adskille materialer som træ, glas, beton og gips med næsten 100 procent præcision. Denne præcision vil revolutionere genanvendelsen af byggeaffald i Danmark, hvor kun 5 procent af det blandede byggeaffald hidtil er blevet genanvendt.

Adm. direktør Christian Christensen fra Solum A/S, virksomheden bag anlægget, forklarer, at byggeaffald i dag ofte sorteres manuelt med en gravko, hvilket resulterer i en ineffektiv proces, hvor det meste affald ender som fyldmateriale til veje – en anvendelse, der ligger lavt i affaldshierarkiet. Med den nye robot kan genanvendelsen mangedobles, hvilket er et vigtigt skridt mod at øge Danmarks cirkularitet, der i dag kun er på 4 procent ifølge Circularity Gap Report.

Et centralt bidrag til klimamålene

Danmark har sat et ambitiøst mål om at reducere sin CO2-udledning med 70 procent inden 2030. For at nå dette mål spiller byggebranchen en central rolle, da den står for en betydelig del af landets affaldsproduktion. Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek, som deltog i indvielsen, understregede vigtigheden af teknologiske løsninger som det nye anlæg:
“Byggeaffald udgør en væsentlig del af vores affaldsmængde, og anlæg som dette er afgørende for at sikre, at vi når vores klimamål ved at øge genanvendelsen.”

Øget bæredygtighed og vækst

Robotten, der er udviklet af det finske firma ZEN Robotics, åbner også nye muligheder for byggebranchen. Ved at sikre en mere effektiv affaldssortering, som både opfylder miljøkrav og leverer værdifulde data til ESG-rapporter, bliver genanvendelse ikke kun en løsning på klimakrisen, men også en økonomisk fordel. Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri, fremhæver anlæggets potentiale til at skabe vækst gennem bæredygtighed:
“At blive bedre til at sortere og genanvende affald bliver en god forretning, især med de stigende krav til grøn omstilling.”

Fremtidige anlæg i sigte

Christian Christensen afslørede, at Solum allerede arbejder på flere lignende projekter. Planer for yderligere anlæg på forskellige lokationer i Danmark undersøges, hvilket vil styrke den grønne omstilling i byggebranchen og bringe Danmark tættere på en cirkulær økonomi.

Solum A/S: Frontløber inden for cirkulær økonomi

Solum, som blev grundlagt af Christian Christensen, er kendt for sin pionerånd inden for cirkulær økonomi. Virksomheden har gennem årtier specialiseret sig i genanvendelse og bæredygtige løsninger og har markeret sig som Danmarks største leverandør af jordprodukter til blandt andet sportsanlæg. Med deres nyeste investering i robotsorteringsanlægget fortsætter Solum med at lede an i udviklingen af bæredygtige løsninger for fremtidens byggeri og energi.

Anlægget i Roskilde er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid og viser, hvordan teknologiske innovationer kan hjælpe med at tackle nogle af de største udfordringer i den grønne omstilling.

+ Der er ingen kommentarer endnu

Tilføj din